Ανοιξιάτικα ….Πομακοχώρια Ξάνθης

Κατ’ αρχήν η διαδρομή …μοσχοβολά ! Κυριολεκτικά. Τα άνθη από τις ακακίες και διάφορα λουλούδια είναι δίπλα στο δρόμο. Όλα τριγύρω καταπράσινα. Μια θάλασσα από πράσινο. Τα Πομακοχώρια ξεκινούν αφήνοντας πίσω την Ξάνθη. Η αυθεντική όμως εικόνα αρχίζει από την Σμίνθη. Εδώ, “άλλος έχει τ’ όνομα κι άλλος τη χάρη”, καθώς μπορεί ο Εχίνος να είναι το κεφαλοχώρι, η ουσιαστική πρωτεύουσα όμως είναι η Σμίνθη. Στον κεντρικό της δρόμο, συνωστίζονται κάθε είδους κατάστημα. Εμπορικά, καφέ και ταβέρνες, πιάτσα ταξί, συνεργεία κι ότι άλλο ζητήσετε. Κάπου εκεί είναι και το Δημαρχείο με καθημερινή κίνηση.

Τα Πομακοχώρια συνεχίζονται και μετά από λίγα χλμ προβάλλει πανοραμικά η Μύκη, με το ποτάμι να τη διασχίζει και να την ομορφαίνει. Μετά τη Μύκη πρέπει να επιλέξετε διαδρομή, καθώς η “κεντρική” οδός συνεχίζει προς Εχίνο, αλλά η “κρυμμένη ομορφιά” είναι στα δυτικά προς Γλαύκη και Πάχνη. Εδώ θα εκπλαγείτε από το φυσιολατρικό σκηνικό και θα ταξιδέψετε στον “αυχένα” του βουνού, με τις πλαγιές να ξεκινούν από κάτω σας.
Μπορείτε να συνεχίστε από Πάχνη προς Κοτύλη για να ξαναβγείτε στο κεντρικό και να πάτε προς Δημάριο, όπου εκεί είναι το αποκορύφωμα της υπέροχης διαδρομής….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *