Μοναστηρια Ξανθης

Τα πιο σημαντικά μοναστήρια στον Νομό Ξάνθης που θα πρέπει κάποιος να επισκεφθεί αν βρεθεί εδώ είναι :

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου  (Μετόχι  της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους) βρίσκεται σε μια μαγευτική τοποθεσία, μέσα στον βιότοπο της λίμνης Βιστωνίδας, στο Πόρτο Λάγος. Ο επισκέπτης οδηγείται στο μοναστήρι μέσω μιας ξύλινης γέφυρας. Τουριστικός σταθμός για χιλιάδες επισκέπτες, που δεν χορταίνουν να θαυμάζουν το φυσικό τοπίο. Πέρα όμως από την ομορφιά της φύσης, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το παρεκκλήσι της Παντάνασσας (με την ομώνυμη θαυματουργή εικόνα), ελκύουν χιλιάδες πιστούς κάθε χρόνο, οι οποίοι έρχονται να προσκυνήσουν. Λειτουργεί ξενώνας και μουσείο με ευρήματα από τα Άβδηρα και τη λίμνη Βιστωνίδα.

Το μοναστήρι Παναγίας Καλαμούς, Το μοναστήρι αυτό, όπως είναι σήμερα, θεωρείται χρονολογικά το πιο σύγχρονο, καθώς το κτίσμα που περιβάλει το ναό είναι μόλις των αρχών του 20ου αιώνα και το καθολικό του ανεγέρθηκε μόλις το 1965. Βρίσκεται βόρεια της Ξάνθης, σε υψόμετρο 170 μέτρων. Το όνομά της προέρχεται πιθανότητα από την εύρεση της εικόνας μέσα σε καλαμιές. Πρόκειται για γυναικείο μοναστήρι.

Το μοναστήρι Παναγιάς Αρχαγγελιώτισσας, Τα θεμέλια της Ιεράς Μονής Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας μπήκαν πριν τους σεισμούς του 1829. Μετά τους σεισμούς και την ισοπέδωση μεγάλου τμήματός της, ανοικοδομήθηκε το 1840 από τον τότε Μητροπολίτη Ξάνθης, Ευγένιο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 160 μέτρων, που συνεπάγεται μια θαυμάσια θέα. Το καθολικό της είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η ονομασία του μοναστηριού προήλθε από μια μικρή εικόνα, η οποία παριστάνει την Θεοτόκο μαζί με τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ και φέρει την επιγραφή: «Αρχαγγελιώτισσα».

Το μοναστήρι Ταξιαρχών, Η Μονή βρίσκεται βορειοδυτικά της Ξάνθης, μέσα σε δάσος, σε υψόμετρο 150 περίπου μέτρων. Άγνωστο μέχρι σήμερα παραμένει το πότε χτίστηκε. Το καθολικό της είναι το αρχαιότερο μνημείο της Ξάνθης και χρονολογείται γύρω στα τέλη του 9ου αιώνα. Από πλευράς ρυθμού, είναι βυζαντινός τρίκογχος ναός με τρούλο, και φαίνεται ότι άντεξε τους σεισμούς του 1829 που συντάραξαν την περιοχή, αντίθετα από τη Μονή, η οποία γκρεμίστηκε. Ο τότε Μητροπολίτης με την βοήθεια των κατοίκων της Ξάνθης όμως την ξανάχτισαν. Γύρω στο 1907, με πρωτοβουλία του τότε Μητροπολίτη Σγουρού και με αφορμή ζημιές στην ανατολική πτέρυγα, έγινε ανοικοδόμηση του χώρου, ο οποίος προορίστηκε για νοσοκομείο ή ορφανοτροφείο. Λειτούργησε μάλιστα ως τέτοιος, όταν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή φιλοξένησε ορφανά που έφτασαν ως εδώ. Αυτό όμως κράτησε μέχρι το 1936, διότι στη συνέχεια μετατράπηκε σε στρατώνα. Το 1974, μετά από φοβερή πυρκαγιά, διασώθηκαν μονάχα ο ναός και οι εικόνες του. Ο τότε Μητροπολίτης Ξάνθης Αντώνιος αποφασίζει να χτίσει πάνω στα ερείπια ένα νέο, σύγχρονο κτήριο, με όλα τα απαραίτητα, ώστε να συνεχιστεί η πνευματική καλλιέργεια που προσφερόταν μέχρι τότε σε φιλόδοξους νέους. Από το 1974 μέχρι σήμερα, στο χώρο της ανδρικής αυτής μονής, στεγάζεται η Εκκλησιαστική Σχολή Ξάνθης, στην οποία παρέχεται κυρίως εκκλησιαστική παιδεία.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου της Δρυμιάς, Ανοικοδομήθηκε το 1835 και πήρε τη μορφή που έχει σήμερα. Ως προς τον ρυθμό πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική, με νάρθηκα και γυναικωνίτη. Όλα τα κειμήλια προέρχονται από δωρεές. Εντύπωση προκαλεί η απουσία τοιχογραφιών στο Ιερό, όπου υπάρχει μόνο η Αγία Τράπεζα και μία εικόνα του Εσταυρωμένου, έργο του Φώτη Κόντογλου. Αξίζει κανείς να θαυμάσει και την «Κοιμωμένη Ευθαλία», η οποία βρίσκεται στον περίβολο του Ναού. Σύμφωνα με την επιγραφή που συνοδεύει το άγαλμα, πρόκειται για αφιέρωμα του συζύγου της, που φιλοτεχνήθηκε όταν η Ευθαλία «έφυγε» από χολέρα.

Ιστορικός Ναός Αγίας Παρασκευής Αβδήρων, Ανοικοδομήθηκε το 1845 αφού υπήρξε και αυτή «θύμα» των σεισμών του 1829. Τρίκλιτη βασιλική, πλατιά στο κέντρο και στενή στα πλάγια. Το καμπαναριό χτίστηκε, σύμφωνα με επιγραφή, λίγο μετά την ανοικοδόμηση, και πιο συγκεκριμένα το 1874. Ο γυναικωνίτης έχει σχήμα που θυμίζει το γράμμα «Π» του ελληνικού αλφαβήτου. Η εικόνα της Αγ. Παρασκευής συγκεντρώνει χιλιάδες τάματα από ιάσεις πιστών.

Πηγή-http://www.wondergreece.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *