Μουσεια Ξανθης

Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, Στην Παλιά Πόλη, εκεί που κάποτε στεγαζόταν το Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου, από το 1975 μέχρι και σήμερα βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία, μέσω των εκθεμάτων που παρουσιάζονται στον πολύ προσεγμένο χώρο του μουσείου, να γνωρίσει την Ξάνθη, και πιο πολύ τους ίδιους τους κατοίκους της. Κάτω από τη στέγη του μουσείου φιλοξενούνται εκθέματα που αντικατοπτρίζουν την καθημερινότητα των Ξανθιωτών, από κοσμήματα και ενδυμασίες μέχρι οικιακά σκεύη και εργαλεία. Πέρα από αυτές τις συλλογές, υπάρχουν πίνακες και διάφορες εικαστικές δημιουργίες με ανάλογο περιεχόμενο. Το μουσείο με άλλα λόγια φυλάσσει σε έναν χώρο-στολίδι της περιοχής όλη την καθημερινότητα των κατοίκων της και την παραδίδει απλόχερα σε όποιον θέλει να τη γνωρίσει. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 9:30-14:30 εκτός Δευτέρας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων, Οι εργασίες ανέγερσης του μουσείου ξεκίνησαν το 1976, ενώ η υπογραφή για την ίδρυσή του μπήκε το 1984. Πέρασαν 16 χρόνια από τότε μέχρι τις 20 Ιανουαρίου του 2000, όταν το μουσείο εγκαινιάστηκε. Από τότε μέχρι και σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων συμβάλλει στην πνευματική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και των επισκεπτών της. Στον χώρο του μουσείου εκτίθενται τα αντικείμενα ανασκαφών στην πόλη αλλά και στα νεκροταφεία των αρχαίων Αβδήρων που ξεκίνησαν το 1950. Για την καλύτερη κατανόηση τα εκθέματα έχουν διαχωριστεί σε τρεις ενότητες: δημόσιος βίος, ιδιωτικός βίος και ταφικά έθιμα. Έτσι ο επισκέπτης μπορεί εύκολα να δει την εξέλιξη που υπήρξε αφενός μεν στην πόλη και αφετέρου στη ζωή των κατοίκων της. Ωράριο λειτουργίας: 8:30-15:00, κατόπιν συνεννόησης.

Ιστορικό & Λαογραφικό μουσείο Αβδήρων, Η πέτρα συναντάει το ξύλο στην αρχιτεκτονική του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείο Αβδήρων, που σήμερα στεγάζεται στο κτήριο του παλαιού δημοτικού σχολείου της περιοχής. Πρόκειται για ένα κτήριο ξεχωριστό, που αντανακλά τη νεότερη αρχιτεκτονική των Αβδήρων. Τα εκθέματα που φιλοξενούνται στον χώρο αυτό χρονολογούνται από το 1830 ως το 1950 και μαρτυρούν κυρίως τα σχετικά με την αγροτική ζωή και την υφαντική τέχνη. Όλα τα εκθέματα έχουν παραχωρηθεί στο μουσείο από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής, που είχαν τη θέληση να συμβάλουν στην πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου τους αλλά και στην γνωριμία των επισκεπτών με την παράδοσή του. Ωράριο λειτουργίας: 8:00-15:00, κατόπιν συνεννόησης.

Εκκλησιαστικό Μουσείο Μητροπόλεως Ξάνθης, Το μουσείο αυτό φιλοξενεί εκκλησιαστικά κειμήλια και εικόνες που χρονολογούνται από το τέλος της Βυζαντινής περιόδου μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. Στεγάζεται στην ανατολική πτέρυγα της Μονής Παναγίας της Αρχαγγελιώτισας, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Η διαδικασία συλλογής των εκθεμάτων ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 χάρη στον τότε Μητροπολίτη Ξάνθης, Αντώνιο. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά μετά από συνεννόηση με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης.

Λαογραφικό Μουσείο Σταυρούπολης, Το 1994 ο Σταύρος Καραμπατζάκης ίδρυσε το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, με πρώτα εκθέματα τα όσα ανήκαν στην προσωπική του συλλογή. Εδώ και 11 χρόνια το μουσείο στεγάζεται στο παλιό κτήριο της Εφορίας Καπνού. Οι εκθέσεις παρουσιάζουν διάφορα παλιά αντικείμενα της καθημερινότητας, τα οποία με το πέρας των χρόνων άλλαξαν μορφή, αντικαταστάθηκαν ή χάθηκαν. Ενδιαφέρον προκαλεί το κομμάτι της έκθεσης που ασχολείται με την πορεία του φωτισμού ανά τα χρόνια. Ωράριο λειτουργίας: Οι επισκέψεις γίνονται κατόπιν συνεννόησης με τους υπευθύνους.

Πηγή-http://www.wondergreece.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *